Main menu

A képzés célja olyan vizuális kultúrával, rajzi és művészeti alapismeretekkel rendelkező középfokú szakember képzése, aki képes önálló tervezési és gyakorlati feladatok elvégzésére a kézműves és autonóm textilesség területén.

Átfogó művészi és művészettörténeti ismeretekkel rendelkezik, ami képessé teszi alkotóművészi feladatok megoldására, tanulmányai folytatására a különböző művészeti főiskolákon, egyetemeken.

 

„A textilműves vizuális műveltséggel, fejlett színérzékkel, rajzi és festészeti ismeretekkel, valamint textiltechnikai tudással rendelkező szakember. Igényesen képes megvalósítani a textiltervezést (minta- és modellrajzolást), és a textiltárgy készítés során esztétikai és szakmai feladatokat ellátni a különböző műfajokban (kézinyomó, kéziszövő, kézműves, textilrajzoló és modelltervező asszisztens). Önállóan elkészíti a textíliák terveit a saját vagy a megrendelő elképzelése szerint, majd a tervek alapján a célnak legjobban megfelelő textil alapanyagból készíti vagy kivitelezteti a különféle textiltárgyakat. Alkalmazza a jelenkor követelményeinek megfelelő kézműves és kisüzemi technológiákat. Használja a számítógépes szakmai programokat a tervezés és kivitelezés során.”

(Részlet az Országos Képzési Jegyzék szakvizsga követelményeiből)